Καμεράτα - Ορχήστρα

Η Καμεράτα, Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2016 μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Λόγου & Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αποτελείται αποκλειστικά από φοιτητές όλων των Τμημάτων και Σχολών του Πανεπιστημίου, που έχουν ήδη μια ανάλογη μόρφωση και εκπαίδευση σε κάποιο μουσικό όργανο κλασικής ορχήστρας.

Στην πρώτη δοκιμαστική περίοδο του ακαδημαϊκού έτους 2015-16, συμμετείχαν 14 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, 3 πρώτα βιολιά, 3 δεύτερα βιολιά, 1 βιόλα, 2 βιολοντσέλα, 2 κοντραμπάσα, 1 φλάουτο και 2 κλαρινέτα.

Η νεοσύστατη Καμεράτα, δύο μόλις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της,  πλαισίωσε μουσικά δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την Τελετή Αναγόρευσης του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (13 Μαΐου 2016, Ιωάννινα) και στην Τελετή Λήξης του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Συνεδρίου EPOQUE (20-22 Μαΐου 2016, Ιωάννινα)

Η Καμεράτα ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 σχεδόν διπλασιάζοντας τα μέλη της που τώρα ανέρχονται σε 25 φοιτητές, 7 πρώτα βιολιά, 6 δεύτερα, 2 βιόλες, 3 βιολοντσέλα, 2 κοντραμπάσα, 2 φλάουτα, 2 κλαρινέτα και 1 τρομπέτα.

Μετά από μία σύντομη προετοιμασία τους τρεις τελευταίους μήνες του 2016, η Καμεράτα συμμετείχε με ένα απαιτητικό συμφωνικό πρόγραμμα στην καθιερωμένη εορτή για τους Τρεις Ιεράρχες που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στην αίθουσα «Γεώργιος Μυλωνάς», ενώ ανέλαβε πλήρως την πανηγυρική συναυλία για την 104η Επέτειο Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τη Χορωδία του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπι-στημίου Ιωαννίνων και του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Δήμου Ιωαννιτών. Με την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους 2016-17, η Καμεράτα πραγματοποίησε συμφωνική συναυλία διάρκειας 80 λεπτών στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Περιστεράς Δουρούτης στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του υπέροχου αυτού ιστορικού χώρου.

Για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2017-18, η Καμεράτα θα πλαισιώσει μουσικά την κεντρική εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, αποκλειστικά με έργα της Ελένης Καραΐνδρου, η οποία και θα παραστεί στην εκδήλωση. Η Καμεράτα πάντα δέχεται νέα μέλη, φοιτητές όλων των Τμημάτων και Σχολών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την παρακάτω αίτηση και να τη στείλουν με e-mail στο ederveni@cc.uoi.gr

Τα μέλη της Καμεράτα συχνά συγκροτούν μικρότερα σύνολα μουσικής δωματίου, τρίο, κουαρτέτα, κουϊντέτα, τα οποία πλαισιώνουν μουσικά διάφορες εκδηλώσεις και τελετές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως:

  • στην Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου New South Wales της Αυστραλίας κ. Γεωργίου Θ. Παξινού, σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τον Νοέμβριο του 2016,
  • στην Τελετή Αναγόρευσης του Regius Professor του Πανεπιστημίου του Cambridge κ. Richard Lawrence Hunter, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επίσης τον Νοέμβριο του 2016,
  • στην Τελετή Αναγόρευσης της Ομότιμης Καθηγήτριας της École Pratique des Hautes Études κ. Στέλλας Γεωργούδη, ως Επιτίμου Διδάκτορος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον Μάρτιο του 2017, και
  • τον Μάιο του 2017, στην τελετή εγκαινίων του κτηρίου του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Επικοινωνία

Καμεράτα -Ορχήστρα
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
Πανεπιστημιούπολη, 45 110 Ιωάννινα

Υπεύθυνη επικοινωνίας
Ελένη Δερβένη

Τηλέφωνo: 26510-07319
Ε-mail: ederveni@cc.uoi.gr