Υπηρεσία διακομιστή μεσολάβησης (Proxy Server)

Παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα αληθή στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα/αίτηση παροχής υπηρεσίας διακομιστή μεσολάβησης.

Με την συμπλήρωση της φόρμας θα σας αποσταλεί άμεσα ένα email επιβεβαίωσης της αίτησής σας και στην συνέχεια το email με τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας στον Proxy Server.

Αίτηση παροχής υπηρεσίας διακομιστή μεσολάβησης (Proxy Server)

 

Συχνές ερωτήσεις

Ο proxy/caching εξυπηρετητής είναι μια διαδικασία η οποία ανασύρει σελίδες από το Internet και τις αποθηκεύει ώστε να είναι διαθέσιμες αργότερα από τον ίδιο ή από άλλους χρήστες που θα τις αναζητήσουν.

Με τη χρήση του proxy/caching εξυπηρετητή αυξάνεται η ταχύτητα περιήγησης στον παγκόσμιο ιστό (world wide web), ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η κίνηση στις γραμμές του δικτύου.

Αν για παράδειγμα μια σελίδα στον παγκόσμιο ιστό αλλάζει περίπου κάθε εβδομάδα και 100 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητα θέλουν να δουν τη σελίδα αυτή τότε απαιτούνται 100 μεταφορές της σελίδας από την τοποθεσία που βρίσκεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Αν όμως χρησιμοποιηθεί proxy/caching εξυπηρετητής, τότε η σελίδα θα μεταφέρεται μόνο μία φορά κάθε εβδομάδα (για αυτόν που θα τη ζητήσει πρώτος) και στη συνέχεια διανέμεται τοπικά. Αυξάνεται, επομένως, η ταχύτητα περιήγησης στον παγκόσμιο ιστό.

Αν ο proxy/caching εξυπηρετητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν έχει αποθηκεύσει τη σελίδα που του ζητείται, τότε «ρωτά» τον proxy/caching εξυπηρετητή του GRnet και φέρνει τη σελίδα από εκεί. Αυξάνεται, έτσι, η πιθανότητα να βρεθεί η σελίδα και να μεταφερθεί γρήγορα.

Ο proxy/caching εξυπηρετητής ορίζεται στα προγράμματα περιήγησης στον παγκόσμιο ιστό (web browsers) και για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται στην διεύθυνση proxy.uoi.gr και απαντά στη θύρα 4040.

Για λόγους ασφαλείας οι αιτήσεις για πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω proxy θα γίνονται δεκτές μόνο μέσω e-mail που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και οι κωδικοί θα αποστέλλονται στον ίδιο λογαριασμό.

Λεπτομέρειες για τη χρήση του εξυπηρετητή θα λάβετε στο email που θα σας αποσταλεί με τις ρυθμίσεις σας, μετά τη συμπλήρωση της φόρμας στα αριστερά που αποτελεί την αίτησή σας για παροχή της υπηρεσίας.