Φοιτητικές Οργανώσεις και Όμιλοι

Ένας αριθμός Φοιτητικών Οργανώσεων και Ομίλων συμπληρώνει τη ζωή στην Πανεπιστημιούπολη και παρέχει τη δυνατότητα στους φοιτητές/τριες να ασχολούνται με τα εξωπανεπιστημιακά ενδιαφέροντα και χόμπι τους.

Οι οργανώσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, όπως η μουσική, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι καλές τέχνες, η φωτογραφία και η εθελοντική αιμοδοσία.

Σύλλογοι Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

(Όλοι οι φοιτητές δικαιούνται να εγγράφονται ως μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματός τους. Εκπρόσωποι των φοιτητών μετέχουν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου).

Οι Φοιτητικές Οργανώσεις που υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σήμερα είναι:

thespi3

Η Θεατρική Συντροφιά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΘΕ.Σ.Π.Ι.) συμπληρώνει φέτος είκοσι εφτά χρόνια δυναμικής και υπεύθυνης παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα.

Ερασιτεχνική φοιτητική ομάδα –ή καλύτερα παρέα, συντροφιά- η ΘΕ.Σ.Π.Ι. αποτέλεσε διέξοδο στην ανάγκη για έκφραση και δημιουργικότητα.

Παρακινημένη από την ίδια αυτή ανάγκη αρκετά χρόνια πριν, το 1976 μια παρέα φοιτητών βρήκαν έναν «δρόμο» θεατρικό για να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά με την ψυχή και φαντασία τους: τότε γεννήθηκε ανεπίσημα η ΘΕ.Σ.Π.Ι. Η δράση της ωστόσο, αποκτά επίσημο χαρακτήρα από το 1983 όταν με απόφαση του πρωτοδικείου Ιωαννίνων αναγνωρίζεται νομικά.

Τον ίδιο χρόνο εκείνο η αίθουσα τελετών του παλιού πανεπιστημίου στη Δόμπολη φιλοξένησε την πρώτη της θεατρική προσπάθεια, ενώ 12 χρόνια αργότερα (1995) αποκτά το δικό της θεατρικό χώρο στη Δουρούτη, όπου στεγάζεται ως σήμερα.

Στο διάστημα όλων αυτών των χρόνων τα εκάστοτε μέλη της ΘΕ.Σ.Π.Ι ανεβάζουν παραστάσεις από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, πειραματίζονται με δικά τους κείμενα, ετοιμάζουν αφιερώματα σε θεατρικούς συγγραφείς και προπάντων γεύονται τη «μαγεία» του θεάτρου με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

Θα πρέπει να επισημανθεί σε αυτό το σημείο ότι όλα γίνονται ερασιτεχνικά, όχι με την έννοια της προχειρότητας αλλά με αυτήν του μη επαγγελματισμού για την εξασφάλιση βιοποριστικών μέσων. Η σκηνοθεσία, οι φωτισμοί, το μακιγιάζ, τα σκηνικά, τα κουστούμια, η μουσική, το πρόγραμμα, η ηθοποιία γίνονται από φοιτητές με όρεξη και αγάπη για το θέατρο που δεν διστάζουν να αφιερώσουν πολλές ώρες από την προσωπικής τους ζωή για τον σκοπό αυτό. Μόνιμος αρωγός στην προσπάθεια αυτή στάθηκε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με την πολύτιμη προσφορά του σε υλικοτεχνικά μέσα.

Με αυτά τα υλικά και ψυχικά εφόδια τα μέλη της ΘΕ.Σ.Π.Ι. επιχειρούσαν και επιχειρούν κάθε φορά να ανεβάσουν στη σκηνή θεατρικά έργα που εκφράζουν τις ανησυχίες και τις απόψεις τους, με απώτερο στόχο την επικοινωνία με το κοινό.

Θα θέλαμε να ευχηθούμε καλό ταξίδι μες στη μαγεία του θεάτρου σε όλους όσοι άφησαν ένα κομμάτι από την ψυχή και τον εαυτό τους σ’ αυτήν την παρέα που όλο θα μεγαλώνει. Γιατί η ΘΕ.Σ.Π.Ι. είναι αυτοί που έφυγαν, αυτοί που είναι και αυτοί που θα έρθουν.

Γιατί, εν τέλει, η ΘΕ.Σ.Π.Ι είναι το «εμείς».

http://users.uoi.gr/thespi/

fospi1

Φωτογραφικός Σύλλογος (ΦΩΣΠΙ)

Ο ΦΩΣΠΙ είναι ένας σύλλογος φοιτητών που ασχολούνται με την καλλιτεχνική (και όχι μόνο ) φωτογραφία. Ιδρύθηκε το 1992 από μία παρέα φοιτητών,οι οποίοι είχαν ως μεράκι την ενασχόληση με τη φωτογραφία. Από τότε λειτουργεί ο σύλλογος με τη συμμετοχή φοιτητών και με την επικουρεία του Πανεπιστημίου .

Κάθε Σάββατο συνάντηση στη 13:00 στα γραφεία του Συλλόγου κτίριο Α΄ Εστιών 1ος όροφος

 

Ιστοσελίδα: http://fospi.unit.uoi.gr/

kopi-fotos-1

Η Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Κ.Ο.Π.Ι.), ιδρύθηκε το 1985, και αποτελεί μέλος της Επιτροπής Λόγου και Τέχνης του πανεπιστημίου μας. Σε αυτά τα χρόνια της ύπαρξης της, έχουμε καταφέρει να την καταστήσουμε αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής της πανέμορφης πόλης των Ιωαννίνων, και φυσικά του πανεπιστημίου μας.

Ο κύριος ρόλος της κινηματογραφικής μας ομάδας είναι η προώθηση του κινηματογράφου ως μορφή τέχνης, με την προβολή σημαντικών ταινιών από ολόκληρο τον κόσμο. Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται συνήθως σε θεματικές ενότητες (εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις), ώστε να δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να αναλύει τις έννοιες από περισσότερες οπτικές γωνίες και να κατανοεί καλύτερα τα κινηματογραφικά εκφραστικά μέσα. Οι προβολές λαμβάνουν χώρα στην αίθουσα λόγου και τέχνης του πανεπιστημίου μας, αλλά και σε διάφορους χώρους της πόλης. Η Κ.Ο.Π.Ι. ανήκει στο δίκτυο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος (Ο.Κ.Λ.Ε.), αποτελεί την επίσημη κινηματογραφική λέσχη της πόλης των Ιωαννίνων και για το λόγο αυτό αναλαμβάνει διαχρονικά το δύσκολο ρόλο της πολιτιστικής διασύνδεσης του πανεπιστημίου με την πόλη. Για την καλύτερη επικοινωνία με το ευρύ κοινό, η Κ.Ο.Π.Ι. παρουσιάζει την εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή «ΠΡΟΣΕΧΩΣ» κάθε Κυριακή 19:00-19:30 στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, που περιλαμβάνει λόγο για τα τρέχοντα κινηματογραφικά δρώμενα και μουσική από το χώρο της 7ης τέχνης. Επίσης, στις δραστηριότητες μας περιλαμβάνεται η φιλοξενία κινηματογραφικών προσωπικοτήτων για την προλόγηση των ταινιών τους ή την πραγματοποίηση διαλέξεων, και η ετήσια παρουσίαση όλων των βραβευμένων ταινιών τουφεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας. Σημαντική και η παρουσία μελών της ομάδας μέσω της Ο.Κ.Λ.Ε., στις ετήσιες εκδηλώσεις του φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Οι γενικές συνελεύσεις του συλλόγου πραγματοποιούνται δύο φορές κάθε εβδομάδα (συνήθως Δευτέρα και Παρασκευή) στα γραφεία της ομάδας που βρίσκονται στο ισόγειο των φοιτητικών εστιών Δουρούτης έναντι λέσχης. Για πιο άμεση και αμφίδρομη επικοινωνία επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebook.

Η Φ.Ο.Ε.Α. ιδρύθηκε το 1980, από μια ομάδα φοιτητών ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σκοπός της είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας για το θεσμό της Εθελοντικής Αιμοδοσίας αλλά και η ενίσχυση του θεσμού αυτού, με στόχο την επαρκή κάλυψη των αναγκών σε αίμα του τόπου μας αποκλειστικά από εθελοντές αιμοδότες. Σήμερα, μέλος της ομάδας μπορει να γίνει κάθε φοιτητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα.

Κατα τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων λειτουργίας της, η Φ.Ο.Ε.Α. σε συνεργασία με τo Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωανννίνων και το νοσοκομείο»Γ.Χατζηκώστα», καλύπτει μεγάλο μέρος των έκτακτων αναγκών τους σε αίμα. Τα δύο νοσοκομεία αναλαμβάνουν εξ΄ολοκλήρου τη λήψη και διαχείριση του λαμβανόμενου αίματος δεδομένου οτι η Φ.Ο.Ε.Α. δεν διατηρεί τράπεζα αίματος.

Επιπλέον, η ομάδα είναι αντίθετη με οποιαδήποτε μορφή δοσοληψίας, όσον αφορά στη διαχείριση του αίματος και γι΄ αυτόν τον λόγο παρεμβαίνει μόνο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φοιτητών. Τίθεται επίσης υπεράνω πολιτικών, θρησκευτικών, φυλετικών, τοπικιστκών και αλλών διαφορών.

Η ανάγκη ύπαρξης της Φ.Ο.Ε.Α. δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα με τη θλιβερή πρωτιά σε τροχαία ατυχήματα και με τις τεράστιες αναγκες αίματος που απαιτούνται για τις μεταγγίσεις των ατόμων που πάσχουν απο Θαλασσαιμία, η ανεπάρκεια αίματος αποτελεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Ιστοσελίδα: http://www.foea.gr/

zoopi22

Βρείτε τον πιστό σας φίλο!!

Βοηθήστε να δοθεί ένα σπιτάκι στα αδέσποτα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Υποστηρίζουμε την προσπάθεια για υιοθεσία των αδέσποτων, από ανθρώπους που αγαπούν τα σκυλάκια πραγματικά. Γίνετε και εσείς εθελοντής και αρωγός στην προσπάθειά μας προσφέροντας, εθελοντική εργασία, τροφή για τα σκυλάκια, φάρμακα ή χρήματα.

Ιστοσελίδα: http://www.zwopi.gr/

xopi2ι

Η Χ.Ο.Π.Ι. υπάγεται στον τομέα Πανεπιστημιακού Αθλητισμού και στην Επιτροπή Λόγου και Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  Και οι δύο φορείς υπάγονται στην Πρυτανεία. Τη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών  αναλαμβάνει πάντα εξειδικευμένος χοροδιδάσκαλος, ο οποίος ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου.

Λειτουργούν τρεις ομάδες παραδοσιακού χορού, αρχαρίων, προχωρημένων και φοιτητών από το εξωτερικό.

Τα μαθήματα γίνονται στο πολύ καλά οργανωμένο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο. Από το Σεπτέμβριο του 2009, μαθήματα πραγματοποιούνται και στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για παραδοσιακούς χορούς στις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, στο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Επικοινωνία

Δρ. Φυλακτακίδου Αναστασία (Ε.Ε.ΔΙ.Π. Φυσικής Αγωγής)
Προσωπικό Γυμναστηρίου

τηλ.: 26510 06479
fax: 26510 06592
e-mail: folkdance@cc.uoi.gr
Ιστοσελίδα: http://folklore-dance.uoi.gr/

Η Χορωδία του Π.Τ.Δ.Ε. συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2003. Στη Χορωδία συμμετέχουν φοιτητές του Π.Τ.Δ.Ε., αλλά και φοιτητές από άλλες Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα ενεργά της μέλη είναι περίπου τριάντα. Στόχος της Χορωδίας μας είναι πέρα από την αισθητική καλλιέργεια των φοιτητών, η γνωριμία τόσο με την ελληνική μουσική κληρονομιά μας, αλλά και με τη παγκόσμια μουσική κληρονομιά, η συνεργασία και η επικοινωνία με άλλες χορωδίες τόσο στον ελλαδικό όσο και στο χώρο του εξωτερικού.

Οι φοιτητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη Χορωδία μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Ειρήνη Νικολάου στο τηλ. 2651 0 05873 ή στο email enikolau@cc.uoi.gr