Κέντρο Πολιτισμού Μονής Περιστεράς Δουρούτης

Το «Κέντρο Πολιτισμού της Μονής Περιστεράς – Δουρούτης» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στεγάζεται στο ανακαινισμένο και γνωστό στην ευρύτερη περιοχή «Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Δουρούτης». Αυτό δεσπόζει στην ανατολική πλευρά του λόφου της Δουρούτης. Η θέα του ενεργοποιεί σήμερα τη συλλογική μνήμη των κατοίκων της πόλης επαναφέροντας βιώματα που έδινε το μοναστήρι ως τόπος προσκυνήματος και ως τόπος πανηγυριού τη μέρα της γιορτής του Αγίου. Εμπνέει και ενεργοποιεί την πανεπιστημιακή κοινότητα για δράση σε τομείς που συμβάλλουν τόσο στην προστασία όσο και στην αξιοποίηση και ανάδειξη του ευρύτερου οικολογικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.Το Κέντρο Πολιτισμού διατηρεί ως επωνυμία του την επίσημη ονομασία της «Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστεράς – Δουρούτης». Η διπλή ονομασία του μοναστηριακού συγκροτήματος του Αγίου Γεωργίου προήλθε, κατά πάσα πιθανότητα, από την συγχώνευση των δύο (από τις τρεις μονές) που υπήρχαν στο λόφο αυτό: Του Μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής Δουρούτης ή Ντουρούτι και του Μοναστηριού Αγίου Γεωργίου Περιστεράς. Η συγχώνευση των δύο μονών, ως ουσία και επωνυμία, μαζί με τη συγχώνευση των περιουσιακών τους στοιχείων έγινε το 1902.

Ιστοσελίδα
Επικοινωνία

Κέντρο Πολιτισμού Μονής Περιστεράς-Δουρούτης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
Πανεπιστημιούπολη, 45 110 Ιωάννινα

Τηλέφωνα: (+30) 26510-07264
Fax: (+30) 26510-07024, 07200

Ε-mail: atsefou@cc.uoi.gr

Μουσεία

Τα μουσεία που φιλοξενούνται στον χώρο της πανεπιστημιούπολης παρουσιάζουν εκθέματα, που μαρτυρούν την ιστορία και την τέχνη του τόπου.

 

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από την ίδρυση του το 1964, ενσωματώθηκε αβίαστα στο κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Ηπείρου. Άμεσα προέκυψε μια ισχυρή αλληλεπίδραση, η οποία ‘υπαγόρευσε’ τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση και προώθηση, εντέλει, της πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας. Αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών υπήρξε η ίδρυση δύο Μουσείων και μιας συλλογής μουσειακών αντικειμένων, που συμβάλλουν καθοριστικά στην έρευνα και την αισθητική. Βοηθούν, παράλληλα, τη διδασκαλία και τις εκπαιδευτικές δράσεις, που απευθύνονται σε φοιτητές του Πανεπιστημίου μας και σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής.

Επιτροπή Λόγου και Τέχνης

Η Επιτροπή Λόγου και Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων άρχισε τη λειτουργία της με την ολοκλήρωση της αίθουσας εκδηλώσεων και κινηματογραφικών προβολών, που έλαβε το όνομα «Αίθουσα Λόγου και Τέχνης», το έτος 2001. Το 2011, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου, μετονομάστηκε σε «Αίθουσα Λόγου και Τέχνης Δημήτρης Χατζής», στη μνήμη του Γιαννιώτη λογοτέχνη Δημήτρη Χατζή. Βασικό έργο της Επιτροπής, λειτουργώντας μέσα σε ακαδημαϊκό πνεύμα, είναι να εξασφαλίσει σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας τη δυνατότητα πρόσβασης στην αισθητική καλλιέργεια, καθώς επίσης και να αναδείξει τον δημιουργικό ρόλο των φοιτητικών ομάδων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Λόγου και Τέχνης

Ιστοσελίδα
Επικοινωνία

Επιτροπή Λόγου κ Τέχνης
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
Πανεπιστημιούπολη, 45 110 Ιωάννινα

Υπεύθυνη επικοινωνίας
Ελένη Δερβένη

Τηλέφωνo: 26510-07319
Ε-mail: ederveni@uoi.gr

Καμεράτα - Ορχήστρα

Η Καμεράτα, Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2016. Αποτελείται αποκλειστικά από φοιτητές όλων των Τμημάτων και Σχολών του Πανεπιστημίου, που έχουν ήδη μια ανάλογη μόρφωση και εκπαίδευση σε κάποιο μουσικό όργανο κλασικής ορχήστρας.

Η Καμεράτα δέχεται νέα μέλη καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, φοιτητές όλων των Τμημάτων και Σχολών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την αίτηση που θα βρουν στην ιστοσελίδα της Καμεράτας – Ορχήστρας.

Ιστοσελίδα
Επικοινωνία

Καμεράτα -Ορχήστρα
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
Πανεπιστημιούπολη, 45 110 Ιωάννινα

Υπεύθυνη επικοινωνίας
Ελένη Δερβένη

Τηλέφωνo: 26510-07319
Ε-mail: ederveni@uoi.gr

Χορωδία Π.Τ.Δ.Ε.

Η Χορωδία του Π.Τ.Δ.Ε. ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2003. Στην Χορωδία συμμετέχουν φοιτητές/τριες από όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα ενεργά της μέλη είναι περίπου τριάντα. Στόχος της Χορωδίας είναι η φωνητική και αισθητική καλλιέργεια των φοιτητών, η γνωριμία με την ελληνική και την παγκόσμια μουσική κληρονομιά, η συνεργασία και η επικοινωνία με άλλες χορωδίες  καθώς και η συνεργασία με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς.

Επικοινωνία

Χορωδία ΠΤΔΕ
Υπεύθυνη Χορωδίας Δρ. Ειρήνη Νικολάου, μέλος ΕΕΠ ΠΤΔΕ 26510 05873,  enikolau@cc.uoi.gr